Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ajándékozás 13 illemszabálya

2009.12.11

Mi nehezebb? Töprengeni, hogy kitaláljuk a

legmegfelelőbb ajándékot, vagy jó arcot vágni ahhoz,

aminek egy cseppet sem örülünk? Kétségtelenül mindkettő nehéz. Adventi ajándéktippjeinkkel nem csak konkrét ötleteket adunk a vásárlásra, hanem az ajándékozás illemtanát is átfutjuk.

 

1. Ne magadnak vásárolj!

 

Lehet, hogy mi a "Szeretet művészete" című ezoterikus műtől kapunk extázist, ám ateista bácsikánkat lehetőleg ne ezzel lepjük meg, még akkor sem, ha biztosan sokat tanulna belőle!

 

2. Kerüld a "beszédes üzenet" jellegű ajándékokat!

 

Ne lepjük meg életünk párját egy sokadik szakácskönyvvel, ha olyan ügyetlen szegény, hogy még a mélyhűtött ételeket is képtelen felmelegíteni. Ne adjunk édesanyánknak vasalót, ha gyűlöli a házimunkát, főleg a vasalást azzal a felkiáltással: ezzel még az is könnyebb!

 

3. Ne adj át a család előtt intim holmit!

 

Valóban jó ötlet Kriston Andrea Intimtorna videokazettáját ajándékozni kedvesednek, de ha ezt anyósod/ apósod előtt teszed, akik nem oly felvilágosultak az ügyben kínos helyzetbe kerülhetek.

 

4. Ne játszd meg a szerény kisgyereket!

 

Ne kiálts fel boldogan, hogy: "Ou? Ez istenien édi!", amikor a barátnőd már hetedszer ajándékozza neked ugyan azt a leértékelésen vett olcsó kölnit, amit a párod használ el locsolkodni húsvét környékén. Anyósod tizedik egyforma piros trapéz-nyakkendőjére ugyanez vonatkozik.

 

5. Legyél őszinte!

 

Ha a férjünk az összes megtakarított pénzét egy divatjamúlt bordó kardigánba ölte, mondjuk meg neki, hogy nem áll jó a fazonja - nehogy három éven át folyton kérdezgesse: miért nem veszed fel soha a bordó kardigánodat?... Egy olyan fűzöld és mályvaszín csíkos leértékelt pulóver láttán, amiben még a szemetet is röstellnénk levinni a kukába, nehogy felkiáltsunk, hogy "Pont ezek az én szineim!" ...

 

6. Ne nyilvánítsd vándordíjnak, egyszerűen add tovább!

 

Ha valami elviselhetetlen szörnyűséget kapsz valakitől, soha ne mondd az ajándékozó füle hallatára, hogy "ez jó lesz majd valakinek". Ilyesmit csak diszkréten lehet elkövetni....

 

7. Előnytelen holmik tilalma

 

Semmiféleképpen ne vegyünk teltkarcsú nejünknek - férjünknek keresztben csíkos pulóvert (vagy akármit) mivel az csak kihangsúlyozza azt amit el kellene rejteni. Ebből következik, hogy inkább függőleges mintázatú ruhaneműkkel kedveskedjünk neki, azaz magunknak.

 

8. Univerzális ajándékok: Könyv CD, kazetta

 

Könyvet, CD-t vagy hangkazettát csak akkor vásároljunk, ha ismerjük az illető ízlését, vagyis tudjuk, hogy milyen írókat, költőket vagy zenekarokat kedvel. Így aztán biztosak lehetünk abban, hogy az általunk vásárolt ajándék használva lesz...

 

9. Pénz ajándékba

 

Az egyik legudvariatlanabb gesztus a pénz ajándékozása. Ezt kerüljük, még akkor is ha tudjuk, hogy az illető nehéz anyagi körülmények között él jelenleg és igencsak értékelné ha valaki kisegítené egy kisebb összeggel. Ha mindenféleképpen szeretnénk anyagilag kisegíteni akkor inkább várjuk meg az ünnepek végét... Ha mindenáron "elkölthető" dolgot akarunk adni, vásároljunk ajándékszelvényt, utalványokat, vagy egy biztosítást, amit mi fizetünk és Ő a kedvezményezett.

 

10. Apróságok

 

Az apróságok nagyon fontosak. Sokan előre megbeszélik, hogy valami értékes és hasznos dolgot vásárolnak karácsonyra közösen. Ilyenkor van csak igazán nagy szerepe egy diszkrét árú, inkább nagyon ötletes ajándéknak. Fontos, hogy az apró meglepetés ne legyen drága, mert csúnya vita lehet belőle a fa alatt, ha egyikünk túllépi a megengedett keretet, még ha jó szándékkal teszi is!

 

11. Mi nem ajándék a gyerekeknek?

 

A mai gyerekek legtöbbjének önmagában már nem ajándék a csoki és cukorka. Legfeljebb csak kiegészíti a többi csomagot. Ugyanígy az iskolaszereknek sem örülnek felhőtlenül, hisz azokat majd a suliban kell használni, ki szeret arra gondolni a fa alatt! A legtöbb gyerek a ruháknak sem örül igazán, mert a szülők, vagy távolabbi rokonok nem tudják elkapni az aktuális sulitrendet. (Ez alól lehetnek kivételek!)

 

12. Mit ne várjunk a gyerekektől?

 

Ne várjuk, hogy csak és kizárólag a mi ajándékunknak fog lelkesen örülni. Lehet, hogy éppen az köt majd ki a csomaghalmaz legalján. A gyerekek mg nem tanultak meg udvariaskodni. Gyakori az is, hogy a bontogatás, a meglepetés öröme leveszi figyelmét az ajándékok tartalmától, nem is tudja hová kapjon a bőségben. Ez nem jelenti feltétlen, hogy ajándékunknak nem örült.

 

13. Ajándékozz valamit magadból!

 

Nem csak a fa alá pakolt dolgok okoznak örömet. Viselkedésed, kedvességed, éppen úgy fontosak, mint az egyedi szépségű, saját kezeddel csomagolt ajándékok, idézetek a kísérő kártyán, vagy akár az, hogy utolsó morzsáig megeszed az ünnepi vacsit még akkor is, ha a nagy készülődés hevében kicsit kozmás lett.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.